Objavio: peljesac | 19 kolovoza, 2009

Upoznajmo Pelješac – Trpanj

TrpanjGostoprimstvo u ovom malom primorskom gradiću na Pelješcu, zajedno uz mirno okruženje, šljunčane i kamene plaže će zasigurno učinit vaš odmor jedinstvenim. Sakriven između brda Milosevica i sedam brdašaca zajedno zvanih Glavice, do Trpnja se dolazi trajektom iz luke Ploče ili turističkom cestom preko poluotoka iz smjera Stona.

Ovo najpoznatije turističko središte sjeverne obale Pelješca je grad i luka a od 1997 godine i upravno središte. Sami grad, iznad čije luke se nalaze ostaci srednjovjekovne utvrde zvane Gradina je nastao u blizini rimske vile. Stijene Velikog i Plitačkog Škoja, Sestrica zajedno sa kipom Majke Božje čine jedinstvenu sliku, znak i simbol Trpnja Oko 700 stanovnika Trbnja se većinom bave poljodjelstvom, turizmom, ribarstvom i pomorstvom.

Prvi put u povijesti Trpanj se spominje u 12 stoljeću i njegovo ime je vjerojatno nastalo od latinske riječi za srp – drepanon. U Trpnju možete naći župnu neo romaničku crkvu sv. Petra i Pavla, sagrađenu početkom 20 stoljeća, crkvu Gospe od Karmela u renesansnom stilu i malu kapelicu na kraju grada sa jedinstvenim drvenom oltarom. U uvalama Belečica, Pozora,  Zaborac, Dračevac i Luka, Trpanj otkriva sve svoje ljetne i morske draži.


Komentiraj

Kategorije